Explicaţii juridice – de ce a rămas consilier local dl. Gheorghe Grigore – sper, pe înţelesul tuturor… inclusiv al dlui Cătălin Marin

 
gicanu41În cele ce urmează, vă voi explica pe scurt de ce a rămas dl. Gheorghe Grigore consilier local PERFECT LEGAL pe înţelesul dvs. Cred că vreţi să ştiţi care este exact situaţia juridică a acestuia, aşa cum este ea dată de Legea nr. 393/2004, Statutul Aleşilor Locali, cu modificările şi completările ulterioare. O să fiu destul de tehnică, pentru că nu pot să explic fără tehnicitatea juridică, dar, în acelaşi timp, doresc să fiu şi suficient de explicită, astfel încât să înţeleagă toţi, inclusiv persoane care cunosc legea mai puţin, deşi ar trebui să o cunoască mai bine decât mine, respectiv dl. Cătălin Marin sau dl. Marian Oancea.
Voi discuta aşadar despre art. 12 din Legea nr. 393/2004, pentru că nu s-a înţeles foarte bine şi după modificarea cu ordinul prefectului, lumea nu prea înţelege, dar înainte de acest lucru, o să vă explic o prevedere deosebit de importantă din această lege, adică despre prevederile din articolele 9, respectiv 11 din această lege.

Art. 9. – (1) Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza la data declararii ca legal constituit a noului consiliu ales.

(2) Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri:

a) demisie;

b) incompatibilitate;

c) schimbarea domiciliului intr-o alta unitate administrativ-teritoriala, inclusiv ca urmare a reorganizarii acesteia;

d) lipsa nemotivata de la mai mult de 3 sedinte ordinare consecutive ale consiliului;

e) imposibilitatea exercitarii mandatului pe o perioada mai mare de 6 luni consecutive, cu exceptia cazurilor prevazute de lege;

f) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate;

g) punerea sub interdictie judecatoreasca;

h) pierderea drepturilor electorale;

h1) pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales;

i) deces.

(21) Cazul prevazut la alin. (2) lit. h1) se aplica si viceprimarului.

Bun, acestea sunt cazurile de încetare de drept a mandatului de consilier înainte de expirarea duratei normale, aâi văzut aici toate prevederile pentru toate posibilităţile legale, pentru a nu exista nicio suspiciune. În cazul dlui Gheorghe Grigore, vorbim despre art 9 alin 2 punct h indice 1.

Mai departe, ce spune art. 11 alin 3 din lege? „Prevederile art. 9 alin. (2) lit. f)-h) devin aplicabile numai dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti”. AŞA SPUNE LEGEA. OR, ÎN CAZUL DLUI GHEORGHE GRIGORE, DECIZIA A FOST ATACATĂ ÎN INSTANŢĂ, NU AVEA CUM SĂ FIE APLICABILĂ, NEEXISTÂND NICIO HOTĂRÂRE JUDECĂTOREASCĂ DEFINITIVĂ! Cred că aţi înţeles acum de ce s-ar fi făcut nu doar o mare nedreptate, ci şi o mare ilegalitate dacă s-ar fi dat curs bălmăjelilor legale susţinute de Cătălin Marin, care practic se juca cu legea.
Acum o să ve explic care sunt prevederile art. 12 din Legea 393/2004. Iată:
Art. 12. – (1) Cu excepția cazului prevăzut la art. 9 alin. (2) lit. h1) [pierderea calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales], în situațiile de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale a acestuia, consiliul local sau consiliul județean, după caz, adoptă în prima ședință ordinară, la propunerea primarului, respectiv a președintelui consiliului județean, o hotărâre prin care se ia act de situația apărută și se declară vacant locul consilierului în cauză”.

(2) Hotararea va avea la baza, in toate cazurile, un referat constatator semnat de primar si de secretarul comunei sau orasului, respectiv de presedintele consiliului judetean si de secretarul general al judetului. Referatul va fi insotit de actele justificative.
(3) În cazul prevăzut la art. 9 alin. (2) lit. h1) [pierderea calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales], în termen de 30 de zile de la data sesizării partidului politic sau a organizației cetățenilor aparținând minorităților naționale pe a cărei listă consilierul local sau consilierul județean a fost ales, prefectul constată, prin ordin, încetarea mandatului consilierului local sau județean înainte de expirarea duratei normale a acestuia și declară vacant locul consilierului local sau județean”.
Articolul 12 alin 1 este modificat prin Legea 115/2015, iar art. 3, cel cu ordinul prefectului este nou introdus, cel mai adesea creându-se o confuzie. BUN, ACESTA ESTE CONŢINUTUL ART. 12. Ca atare, AŞ VREA SĂ SE ÎNŢELEAGĂ FAPTUL CĂ ORDINUL PREFECTULUI NU ARE VALOARE DE LITERĂ DE LEGE, ESTE O OBLIGAŢIE SUPLIMENTARĂ FĂRĂ DE CARE NU SE POATE LUA ACT DE CĂTRE CONSILIUL LOCAL, ÎN DEFINITIV, ÎNSĂ, TOT CONSILIUL LOCAL ESTE CEL CARE DECIDE DACĂ ADOPTĂ O HOTĂRÂRE DE CONSILIU PRIN CARE SĂ IA ACT SAU NU ADOPTĂ O HOTĂRÂRE DE CONSILIU PRIN CARE SĂ IA ACT DE ÎNCETAREA DE DREPT A MANDATULUI DE CONSILIER LOCAL A CUIVA.
DECI ÎN ABSOLUT TOATE SITUAŢIILE, CU EXCEPŢIA CAZULUI PREVĂZUT LA ART. 9 ALIN 2 LITERA H INDICE 1 CARE ESTE ŞI SITUAŢIA DLUI GRIGORE, CONSILIUL LOCAL ADOPTĂ ÎN PRIMA ŞEDINŢĂ ORDINARĂ,.O HOTĂRÂRE PRIN CARE SE IA ACT. ÎN CAZURILE PREVĂZUTE LA ARTICOLUL MAI SUS MENŢIONAT, PENTRU A SE ADOPTA O ASTFEL DE HOTĂRÂRE ESTE NECESAR ŞI ORDINUL PREFECTULUI, AŞA CUM LEGEA A FOST MODIFICATĂ, ÎNSĂ ROLUL DECIZIONAL APARŢINE TOT CONSILIULUI LOCAL, DACĂ IA SAU NU IA ACT.
Sper că am lămurit acest aspect, Consiliul Local Snagov NU a dorit să ia act de această situaţie ivită în ALDE şi astfel dl. Gheorghe Grigore şi-a păstrat mandatul de consilier, PERFECT LEGAL, FĂRĂ SĂ EXISTE NICIO PROBLEMĂ NICI ASUPRA VOTULUI. În contextul în care nu şi-a pierdut mandatul de consilier, NIMENI NU-I POATE LUA NICI DREPTUL DE VOT DIN CONSILIUL LOCAL, CĂ DE AIA NU S-A LUAT ACT. Aşa de participat poate participa oricine, potrivit Legii 215/2001, calitatea de consilier local presupune EXACT DREPTUL DE VOT DIN CONSILIUL LOCAL ŞI TOATE CELELALTE DREPTURI PE CARE LE ARE ORICARE ALT CONSILIER LOCAL.
DECI ÎNCĂ O DATĂ REPET FAPTUL CĂ ORDINUL PREFECTULUI ESTE ABSOLUT NECESAR, FĂRĂ ACESTA NEPUTÂNDU-SE LUA ACT DE CĂTRE CONSILIUL LOCAL ŞI EMITE HOTĂRÂREA DE CONSILIU DE ÎNCETAREA DE DREPT A MANDATULUI DE CONSILIER LOCAL, DAR DACĂ ACESTA SE EMITE ŞI CONSILIUL LOCAL NU DOREŞTE SĂ IA ACT, PREFECTUL NU POATE OBLIGA SĂ IA ACT ŞI SĂ ADOPTE O HOTĂRÂRE CONSILIUL LOCAL.

Conform legii, orice hotărâre se ia PRIN VOTUL MAJORITĂŢII CONSILIERILOR LOCALI, sigur cu excepţia cazurilor de buget şi de patrimoniu când sunt necesare două treimi din votul consilierilor locali aleşi. NICIO ALTĂ DECIZIE NU POATE FI APLICABILĂ PÂNĂ LA RĂMÂNEREA DEFINITIVĂ A UNEI HOTĂRÂRI JUDECĂTOREŞTI.
Având în vedere că încetarea mandatului de consilier local are loc ope legis, Consiliul Local NU putea emite acte de dispoziţie cu privire la situaţia excluderii dlui Gheorghe Grigore, SINGURA POSIBILITATE LEGALĂ PE CARE O AVEA CONSILIUL LOCAL FIIND ACEEA DE A LUA SAU NU ACT DE EXCLUDEREA DIN PARTID A DLUI GHEORGHE GRIGORE, CEEA CE NU SE PUTEA FACE DECÂT PRIN VOT LIBER EXPRIMAT ÎN CONSILIUL LOCAL. CONSILIUL LOCAL SNAGOV A DECIS SĂ NU INTRODUCĂ ACEST PUNCT PE ORDINEA DE ZI. BA CHIAR MAI MULT DECÂT ATÂT, LEGEA NU PREVEDE NICIO CONSECINŢĂ (APROPO DE ÎNTREBAREA STUPIDĂ A DLUI MARIAN OANCEA CARE SUNT CONSECINŢELE NEADOPTĂRII UNEI ASTFEL DE HOTĂRÂRI) ÎN CAZUL NEADOPTĂRII EI. DECI LEGEA NU PREVEDE NICIO CONSECINŢĂ. A spune că hotărârile adoptate inclusiv cu votul dlui Gheorghe Grigore ar fi nelegale, aşa cum susţinea Cătălin Marin E O ALEGAŢIE COMPLET NEJURIDICĂ,.DE MAI BINE S-AR FI ABŢINUT CA SĂ NU SE FACĂ DE RÂS!
Acesta NU este neapărat un precedent, existând numeroase cazuri în care consiliile locale şi judeţene au refuzat să ia act de încetarea de drept a mandatului unui consilier. Cel mai elocvent exemplu este cel al lui Vasile Dumitru, vă dau un exemplu la îndemână. Acesta, împreună cu alţi trei consilieri fuseseră excluşi din PDL, partidul pe listele căruia fuseseră aleşi consilieri judeţeni, Consiliul Judeţean Ilfov NU a luat act (în 2013 se întâmpla asta şi îmi amintesc perfect) de aceste excluderi, cei patru au rămas în continuare consilieri judeţeni, cu drept de vot în Consiliul Judeţean şi toate celelalte drepturi până la sfârşitul mandatului, aşa cum deja cunoaştem. Sigur, ulterior PDL-ul a fuzionat cu PNL-ul, aşa cum cunoaştem, dar evoluţiile politice ulterioare nu mai au importanţă, aşa cred că se va desfiinţa şi ALDE ca un pronostic politic, dată fiind darea afară din partid a lui Daniel Constantin, deci previziunile sunt sumbre pentru ALDE.
Sper să fi fost explicită, pe înţelesul cetăţeanului din Snagov, care chiar dacă este mai puţin familiarizat cu legea, poate înţelege CĂ VOTUL SĂU DAT ANTI-MARIAN OANCEA CHIAR S-A RESPECTAT ÎN CONSILIUL LOCAL, MAJORITATEA ESTE A OPOZIŢIEI LA MARIAN OANCEA ÎN CONSILIUL LOCAL ŞI CÂTĂ VREME SE VA PĂSTRA ACEASTĂ UNITATE, NU SE VA ÎNTÂMPLA ABSOLUT NIMIC RĂU ŞI MI SE PARE NORMAL.
Mirela Predan

Lasă un comentariu